Affärssttipendium till attributmakare och ljudtekniker

Sammes stiftelses affärsstipendium tilldelas två studenter vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Dessa är Patrik Garn som går programmet Film- och TV-scenografi/attributmakeri och Dennis Fredriksson som studerar datorspelsutveckling.

Utdelning Sammes

Patrik Garn, 27 år, som ursprungligen kommer från Kungälv, får 30 000 kronor. Han har startat ett företag och via varumärket Garn Creation specialiserat sig på attributmakeri för film och teater. Patrik kom in på attributmakandet när han praktiserade hos SVT som dekorsnickare.
– Där träffade jag en attributmakare som rekommenderade mig att söka till utbildningen i Skellefteå och så blev det. Programmet är mycket tufft och har högt anseende i världen. För Patrik kändes det helt naturligt att starta ett eget företag.
– Anställda attributmakare i Sverige kan man nämligen räkna på ena handens fingrar. Patrik har ambitionen att söka sig till specialeffektmarknaden i England för att därefter ta klivet över Atlanten. Stipendiepengarna kommer han att investera i en egentillverkad CNC-fräs som kan skapa 3-D föremål.

– Med den kan jag producera attributen på ett mycket mer kostnadseffektivt sätt. Hittills har han fått mest uppmärksamhet för reproduktionen av en hjälm till datorrollspelet Fallout som handlar om en postapokalyptisk värld, där USA har blivit en stor ödemark efter ett världsomfattande kärnvapenkrig.
– Bilder på den hjälmen spreds som en löpeld i sociala medier, säger Patrik Garn.

Ljud och ljus för 800 personer

Dennis Fredriksson, 21 år, som ursprungligen kommer från Linköping, får 35 000 kronor. Han driver företaget OmnyTek som hyr ut ljud- och ljussystem. Dessutom säljer Dennis sina tjänster som ljud- och ljustekniker samt DJ.
– Jag har idag ljud- och ljudsystem som klarar evenemang på upp till 400 personer. Olika typer av event är min specialitet. Bland annat höll jag i trådarna för ljuset och ljudet på spelfestivalen Nordsken 2014. Med hjälp av stipendiepengarna kan jag köpa in utrustning som klarar 800 personer.           Datorspelsutveckling vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå är den enda med inriktning högskoleingenjör i Sverige.
– I våra studentprojekt är det varje år flera studenter som ser möjligheten att starta företag. Detta underlättas också av att samarbetet inom datorspelsutveckling, datorgrafik, attributmakeri och scenografi. Under Gradshow, i juni visar studenterna visar upp sina projekt. Till Gradshow kommer år efter år flera svenska och utländska företag i branschen för att se projekten och att rekrytera studenter, berättar Gunnar Landsell, rektorsrådgivare vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå och även styrelseledamot i Sammes stiftelse

Ser till de personliga kvaliteterna

Varje år sedan 2009 delas Sammes stiftelses affärsstipendium ut som ett startstipendium till högskolestuderande i Skellefteå som startar eller är på väg att starta företag.
– Stipendiet ska kunna ge ytterligare kompetensförstärkning och öka möjligheten för en lyckosam start av företaget, berättar Jörgen Markgren, kontaktperson och handläggare för Sammes stiftelse.
– Juryn tittar både på affärsidén och på de personliga kvaliteterna. Det är viktigt att hitta och ta väl omhand de personer som har rätt drivkraft och intresse för företagande, avslutar han.

Genom en donation av företagaren Samme Lindmark och hans hustru Maud 2007 gavs möjlighet att skapa Sammes stiftelse. Samme önskade stödja unga Skellefteåbors intresse för företagande. Stiftelsens ändamål är att främja sådan vetenskaplig forskning och utbildning på högskolenivå som bedrivs i Skellefteå kommun. Detta ska uppnås genom att:
– Främja forskning och utbildning med inriktning mot företagande
– Utdela stipendier för utbildning med inriktning mot företagande

Stiftelsen delar varje år ut: Idéstipendium, Utvecklingsstipendium, Affärsstipendium och Sommarföretagare

www.sammesstiftelse.se