Företag växer internationellt med Skellefteå som bas

Det finns gott om företag från Skellefteå som har nått framgång på den internationella marknaden.
– Vi ser en rad fördelar med att ha Skellefteå som bas, säger Erik Wikström, vd på Nordic Light.

Nordic Light utvecklar, tillverkar och säljer ett omfattande sortiment av olika typer av butiksbelysning samt viss butiksinredning. Nordic Light är uppe i en miljardomsättning med cirka 90 anställda i Skellefteå och 1 000 över hela världen i företaget.
– Vi har mindre än en procent av vår försäljning i Skellefteå. Likafullt är det mycket mer än vår långa historik här som gör Skellefteå till en bra plats för vår verksamhet, säger Erik Wikström och utvecklar:
– Vi har haft behov av utbyggnader och renovering, och där har fastighetsägaren Polaris varit väldigt tillmötesgående mot oss. Om vi hade haft våra lokaler i Stockholm hade det blivit betydligt svårare att få tillstånd och plats för de större lokalytor som vår tillväxt krävt.
– Jämfört med i en storstad har vi också relativt låg personalomsättning. Många på Nordic Light har jobbat i tio år eller mer på företaget. Det har hjälpt oss att behålla stor kompetens i vårt företag och skapat en stabilitet i vår organisation.

Flytt av produktion

2003 flyttade Nordic Light huvuddelen av produktionen från Skellefteå till Kina. Då möttes det av ramaskri och svarta rubriker.
– Med facit i hand hade Nordic Light inte funnits idag om inte flytten till Kina hade genomförts. Den tillväxt som därigenom har skett i Kina, har gjort att vi har lyckats öka och även växa i Skellefteå. Vi ser dessutom vinning i att ha varulagret i Skellefteå, fastän det geografiskt sett kanske hade varit att föredra att ha det i exempelvis Hamburg eller någon annanstans mitt i Europa. Att ha en koppling mellan färdigställandet av produkterna i närhet med vårt utvecklingsteam, gör att vi kan samverka mer effektivt och bli ännu bättre, säger Wikström.

Samtidigt konstaterar Wikström att det finns förbättringspunkter som kan underlätta för Nordic Light och andra företag från Skellefteå som verkar på en internationell marknad.
– Att Skellefteå har en väl fungerande infrastruktur kommer att bli väldigt viktigt så att vi, i likhet med andra stora företag som finns här, ska kunna utvecklas och fortsätta att ha smidiga transportvägar till och från våra kunder. Skellefteå kommun ska ha en stor eloge för satsningen på Skellefteå Airport. Att Norrbotniabanan byggs så att Skellefteå får en modern tågförbindelse är nu en oerhört angelägen fråga, säger Wikström.

North Kingdom

David Eriksson är kreativ chef och en av huvudägarna på North Kingdom, byrån som jobbar med digital media och som har vunnit mängder av internationella branschutmärkelser för sina uppdrag. Han har jobbat på företagets huvudkontor i Skellefteå sedan starten 2003 och varit med om expansionerna med kontor i Stockholm (2005) och Los Angeles (2013). Av 52 medarbetare hos North Kingdom jobbar 16 i Skellefteå.
– Anledningen till att vi öppnade Stockholmkontoret var att vi hade svårt att rekrytera folk i Skellefteå när vi behövde nyanställa. Satsningen i Los Angeles rullar på bra för oss, men den var inte kunddriven för oss utan handlade om att vi hade en dröm bland olika individer i North Kingdom om att kunna bo och verka i Los Angeles, säger David Eriksson, som uppskattar att cirka 90 procent av företagets kunder är internationella.
– Jag får ofta frågan ute i landet om varför vi har huvudkontoret i Skellefteå. Jag brukar svara att vi råkar bo här…

Eriksson pekar även på fler fördelar med att ha Skellefteås som bas:
– I och med att vi inte befinner oss mitt i ankdammen i Stockholm, New York eller London, så kanske vi kan se klarare på saker och tillföra perspektiv utifrån. Samtidigt så lever vi i en bransch som är väldigt uttömmande med ett yrke som kräver väldigt mycket energi. Befinner man sig då i Skellefteå är det lätt till att kunna lägga undan jobbet och kunna göra annat vid sidan av, hitta tid med familjen och komma ut i naturen. Eriksson menar även att dagens digitala värld, som minskat avståndet mellan människor, bidragit till en smidigare arbetsmodell för North Kingdom.
– I och för sig fanns det telefoner även på 90-talet, men det hade varit svårt att då göra det som vi gör idag. Dagens teknik gör det lätt för oss att samarbeta över stora avstånd, och våra projekt involverar oftast alla våra tre kontor, säger Eriksson.

Nordic Sport

Nordic Sport tillhör världens ledande leverantörer av friidrottsutrustning till utövare och stora mästerskap. Sedan 1976 har Nordic Sport haft sitt huvudkontor i Skellefteå och med fabrik i Arvidsjaur samt ett säljkontor i Stockholm och en säljare i Skåne.
– Vår omsättning har en 50/50-fördelning mellan Sverige och utlandet. Genom att ha försäljning i södra Sverige kommer vi närmare fler kunder, säger vd:n Emma Lundkvist. Även om Nordic Sports lokala försäljning är liten i det stora sammanhanget, ser Lundkvist ett stort värde i att verka i just Skellefteå:

– Marknadsföringsmässigt är Skellefteå en perfekt plats för oss att vara på. Vår häftiga natur här uppe upplevs väldigt exotisk bland kunderna, och vi kan spela på snön, renarna och det vackra vinterlandskapet. Lundkvist anser att tryggheten är en annan plusfaktor.
– Vi har låga omkostnader i Skellefteå och liten personalomsättning – med tanke på att det är extremt dyrt att lära upp nya människor på arbetsplatsen så är det ekonomiskt gynnsamt för oss att ha tillgång till våra medarbetares kompetens under lång tid. Sedan upplevs norrlänningar som pålitliga. Det ger tyngd i vår affär både i södra Sverige och utomlands. Lundkvist menar även att entreprenörsandan i Skellefteå är en förklaring till att många företag lyckas även i andra länder:
– I Skellefteå vågar man se utanför gränserna och är inte rädd för att åka och sälja på andra marknader. Det är ju minst lika lätt att sälja i Japan som i Vännäs.

 FAKTA

Tio andra goda exempel på företag från Skellefteå som når framgång på det internationella planet:

Alimak Hek
Hello Future
Martinsons
Optronic
Valutec
Latitude 64
Brokk
Lappvattnets Snickeri
Zone Systems
Consultec