Företagare pratade om framtidsfrågor

Skellefteå 2030-kontoret var på plats på företagarnas frukostmöte på Rinkside i Skellefteå Kraft Arena för att med hjälp av engagerade företagare spåna om framtiden inom ramarna för arbetet med Skellefteå 2030.

De hälsades välkommen av näringslivschef Bengt Ivansson. Sedan gav kommunchef Kristina Sundin Jonsson de bakomliggande orsakerna till varför vi arbetar med projektet. Därefter tog projektledare Moa Hedström över och gav en inblick i det arbete som gjorts framåt.

Vid mötet på Rinkside pratades det mycket om bland annat en saluhall på torget där det skulle vara enkelt för lokala aktörer att sälja sina grejer, genom att stationera bondensmarknad eller internationella matmarknadskonceptet, men med även annat hantverk skulle både stadskärnan och de lokala aktörerna i orterna främjas.

Samtalen handlade också om att vi behöver göra mer för attityderna bland Skellefteborna. Visa på allt bra som finns och få människor att sprida det. Ambassadörskap och dylikt fick stort fokus vid ”övrigt bordet”, i flera olika konstellationer och perspektiv. Andra roliga idéer som kom fram var bland annat förslag på att ta vara på ungdomars examensjobb i gymnasiet för att lösa samhällsproblem exempelvis digitala busstidtabeller. Deltagarna tyckte också att man skulle samla chefer i näringslivet för att kraftsamla kring integration och lyfta goda exempel.

Ett av dialogpassen hölls på engelska eftersom det var en engelskspråkig deltagare och alla runt bordet hängde på och pratade engelska i 20 minuter.