Spontanidrott, Guldbacke och Pumptrackkbanor

Det händer saker runt om i Skellefteå kommun inom fritidsområdet. Bland mycket annat har kommunen öppnat upp för spontanidrott på Eddahallen, ordnat med fler näridrottsplatser och dessutom har pumptrack blivit ett begrepp att räkna med.

Spontanidrott på helgerna
För att använda Eddahallens sporthall och bordtennislokal maximalt under helgen föddes idén om spontanidrott. På försök har vem som helst kunnat komma till Eddahallen och spela innebandy, futsal, basket eller bordtennis på lördag- och söndagmorgnar (förutsatt att det inte varit bokat.)

En guldbacke i Boliden
I Boliden finns numera en ny pulkbacke, inte långt från Sidtjärnsområdet. Vid backen, som fått namnet Guldbacken, finns både vindskydd, grillplats och utedass. Förslaget om att bygga backen kom upp under en invånardialog och backen har därefter skapats tack vare ideella insatser. Kommunen har bidragit med pengar.

Fler näridrottsplatser på orterna
Näridrottsplatser i Lövånger, Boliden och Ursviken har kommit till tack vare bytet av konstgräsmattan på Norrvalla. Sedan tidigare finns näridrottsplatser i Byske, Burträsk, Kåge och i stadsdelen Sörböle i Skellefteå.

Pumptrackbanor i ytterområdena
Folkparken i Skellefteå var först ut att få en så kallad pumptrackbana*, som både passar till skateboard, cyklar och sparkcyklar. Fritidsnämnden har nu beslutat att även Burträsk, Lövånger och Bureå kommer att få turas om att ha en mobil pumptrackbana.

Pumptrack = En typ av bana där man med hjälp av pumpande rörelser upp och ner driver cykeln framåt istället för att trampa.