Resan fortsatte till Lövånger för att prata framtid

Igår, tisdag, var Skellefteå 2030-kontoret på plats i Folkets Hus, Lövånger, för att med hjälp av intresserade invånare spåna om framtiden inom ramarna för projektet Skellefteå 2030. Efter att vi kommit dit i tid och riggat all utrustning och lagt ut materialet välkomnade vi ett 40-tal personer vid 18:30 som var nyfikna och ville veta mer och som hälsades välkomna av Evy Andersson som är ordförande i organisationen Lövångersbygdens Utveckling.

 

Deltagare lyssnar på varandra medan alla tankar skrivs ner för att tas med i arbetet.  Foto: Carl-Henrik Barnekow

Deltagare lyssnar på varandra medan alla tankar skrivs ner för att tas med i arbetet.
Foto: Carl-Henrik Barnekow

Vi började med en introduktion av kommunchef Kristina Sundin Jonsson av de bakomliggande orsakerna till varför vi arbetar med projektet, tog projektledare Moa Hedström över och gav en inblick i det arbete som gjorts framåt. Som ni kanske förstår så ser upplägget för mötena ut väldigt lika. Upplägget för mötet i Lövånger var det samma som mötet i Byske och Bureå. Det intressanta är alla de olika, och ibland lika, tankar som dyker upp vid varje bord.

Med Evys välkomsttal fick vi en bra inblick i delar av det intressanta arbete som sker för att utveckla Lövångersbygden. Det är väldigt uppmuntrande att höra om det arbete som redan pågår för att utveckla och förbättra alla delar av kommunen, för varje del har sina unika förutsättningar som det gäller att vi tar vara på.

Diskussionerna vid borden berörde stora som små saker. Från att hur de boende i Lövånger kan bli bättre på att välkomna människor som precis flyttat till Sverige av olika anledningar, hur olika turismsatsningar görs redan nu, och hur vi tillsammans kan göra så mycket mer.

Deltagarna vid borden under ett av samtalspassen.  Foto: Carl-Henrik Barnekow

Deltagarna vid borden under ett av samtalspassen.
Foto: Carl-Henrik Barnekow

Ett intressant citat som nämndes några gånger under kvällen var ”Vi älskar ihjäl vår hembygd”. Med det menade personen att vi kanske vill håll fast vid det vi haft på en plats även om vi inte utnyttjar det fullt ut idag, till den grad att det står stilla och dör i stället för att låta någon annan ta över och driva något vidare när man själv kanske inte bor kvar eller orkar med.

Lövånger och bygden omkring har också många duktiga entreprenörer som både är egenföretagare och har anställda. Där kan det finnas möjligheter till att förbättra framtidsmöjligheterna för detta när kanske en företagare känner att den vill släppa taget om företaget för att göra något annat. Det är liknande idéer som vi även hört från de andra orterna vi besökt.

Efter att ha lämnat Lövånger sätter vi nu siktet på Jörn, där nästa framtidsworkshop sker nästa onsdag (den 19 februari) kl 18:30-20:30. Platsen för mötet är Fura Center. Alla är välkomna!