Stoor’n ska gå från dröm till verklighet

Världens största älg vädrar morgonluft. Initiativtagaren Thorbjörn Holmlund presenterade på fredagens morgonmöte bakgrund, nuläge och framtid för Stoor’n. – Vi ska hjälpas åt att få bygdens ikon på plats, sa Thorbjörn.

För 14 år sedan kom näringslivsprofilen Thorbjörn Holmlund på idén att bygga en unik turistattraktion – en jättelik älg på toppen av berget Vithatten, beläget cirka nio mil nordväst om Skellefteå stad och på gränsen mellan Västerbotten och Norrbotten. Vid presentationen av Stoorn på morgonmötet pekade Holmlund på just de geografiska fördelarna som han ser med jätteälgens placering:
– Nu har alla velat greppa och förstå storheten i var Stoorn ska stå. När jag knäpper ihop ögonen och tänker ur ett kundperspektiv, så spelar det ingen roll för gästen var platsen är. Men var får gästen ut mest ur sin vy? Hela regionen är vinnare med placeringen på Vithatten.

Stoorn

50 miljoner från regionen

Planeringsarbetet med Stoorn skrider framåt. Tanken är att älgen ska byggas med ben i stål och kropp i trä. Enligt ritningarna blir den 45 meter hög, 47 meter lång och tolv meter bred. 100 miljoner kronor krävs för att projektet ska bli verklighet. Förhoppningen är att EU och staten ska kunna bidra med halva summan.
– Jag drömmer om det här projektet och har nu börjat ägna mer tid åt det igen. Jag har fått positiva indikationer för de 50 miljoner kronorna som vi behöver hjälp med från regionen att finansiera. Jag har redan hunnit vara ute och har en stor sponsor klar. Vill bygden ha Stoorn, då kommer bygden att få Stoorn, sa Holmlund hoppfullt.

Älgko med kalvar

På morgonmötet fick Holmlund frågan om Stoorn kommer att inrymma även hotell utöver restaurang och det övriga tänkta utbudet inne i älgen. Han blev inte svaret skyldig:
– Jag tror att Martinsons kommer att bygga en träbro över till bergknabben bredvid. Där kommer boendet, en älgko som ligger med sina kalvar…

Fullsatt

Näringslivskontorets morgonmöte, som nästa gång arrangeras fredag den 8 maj, lockade drygt hundra intresserade till den fullsatta Rinkside i Skellefteå Kraft Arena. Inledningsvis föreläste Oskar Alm från Jajja om hur man som företagare lyckas på nätet.
– Sökordsoptimering är det viktigaste verktyget för att nå ut med sin hemsida. Från och med den 21 april kommer också mobilvänliga hemsidor att prioriteras i mobila sökningar hos Google, berättade Alm.

Innehållsmarknadsföring

Innehållsmarknadsföring, så kallad content marketing, ökar samtidigt i betydelse.
– Förr handlade det om länkar. Nu handlar det om innehållet och hur man ska kunna sticka ut i mängden av vanliga sökord. På en hemsida kan det vara att man inte sätter en rubrik ”våra produkter” utan istället berättar specifikt om vilka produkter som man erbjuder, förklarade Alm, som avslutningsvis lämnade tips som kan ge bättre ranking bland länkarna i Googles sökmotor och därigenom leda mer trafik till den egna hemsidan:
– Skriv om befintlig text på sidan eller skapa helt ny text. Arbeta med att göra texterna mer beskrivande. Nyhetsbrev är ett perfekt verktyg att jobba med för att nå ut.

Läs mer

Video om Stoorn

www.stoorn.se

http://www.jajja.com/